středa 18. listopadu 2015

Dokonalá podzimní dobrota

Hraběnčin koláč..
Díky těmto stránkám máme na letošní zimu zásobu jablek, ořechů, lískáčů - prostě všeho, čeho je ve městě nedostatek. A letos jsme se opravdu činili a otrhali kde co. Takže si můžeme dosyta užít všech sezónních jablečno-ořechových laskomin, aniž bychom museli do krámu.
Hraběnčin koláč je velká dobrota a celkem piplačka, ale stojí to za to.


Potřebujeme: 450 gramů polohrubé mouky, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 gramů másla, 100 gramů cukru, 1/2 prášku do pečiva, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, 6 jablek, 50 gramů rozinek namočených v rumu, 100 gramů nasekaných oříšků nebo mandlí. 
Koláč se skládá ze čtyř vrstev. První vrstvu tvoří těsto, druhou jablíčka, třetí sníh z bílků a čtvrtou zase těsto.
Nejdřív si ušleháme žloutky s cukrem do pěny, pak do vaječné směsi zašleháme změklé máslo, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, špetku muškátového oříšku a špetku soli. Vypracujeme měkké těsto, které připomíná linecké těsto. Polovinu těsta rozválíme (rozmačkáme) na  plech vyložený pečicím papírem, z druhé poloviny ušouláme kouli a strčíme ji do mrazáku. 
Než se koule z těsta v mrazáku vychladí si ušleháme bílky do tuha (jako na suflé, až se tvoří špičky) se lžící cukru. 
A pak ještě nahrubo nastrouháme jablíčka, přidáme k nim zase lžíci cukru, skořici, rozinky a oříšky. Jablíčka rozprostřeme na vrstvu těsta, na jablíčka navrstvíme bílkový sníh a úplně navrch nastrouháme těsto z mrazáku.
Pečeme při 160 stupních asi 45 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat