neděle 9. října 2016

Pod vlivem pochybné literatury

Včera se kvalita mého života výrazně zlepšila, protože přišla na oběd Kristina s miminkem a s Lucinkou a s Jankem a Janko pod Ripardovou supervizí spravil dveře od myčky. Pro mě to znamená, že už nemusím plnit myčku otočená hlavnou dolů jako netopýr, což je pár dní před porodem opravdu úleva. Ripard tento artistický kousek vůbec neovládl, proto myčku přestal plnit i vyprazdňovat, což od něj bylo zvláště v posledních dnech velmi galantní. O tom, že by mohl myčku spravit sám, se se mnou odmítal bavit. Včera s vypětím všech sil vrátil prázdné láhve od piva, které už zabíraly tolik prostoru, že jsem neměla kam uskladňovat potraviny, a uklidil s dítětem část vláčků rozházených po celém bytě. Poté mi řekl, že pracoval tolik, že doufá, že ode mě alespoň týden nedostane žádný úkol. Přemejšlím, jestli je rychlý návrat z porodnice opravdu dobrý nápad a jestli se tam neubytuju na nadstandardu tak dlouho, jak to jen půjde, a nevyužiju nemocniční wellness na maximum.

Poté, co po obědě naše dítě hodilo po Lucince dýni a začalo se vůbec chovat nadmíru asociálně, jsme usoudili, že je nejspíš unavené a že ho dáme spát a budeme mít chvíli klid. Nicméně děcko vůbec neusnulo. My s Ripardem jsme pomalu vytuhávali, ale bylo nám v tom bráněno fyzickým týráním doplněným neurotickým: "Vzbuďte se, vzbuďte se!" Pokud nás dítě zrovna fyzicky neatakovalo, zpívalo si pro mě velmi povzbudivou píseň, kterou samo složilo: "V úterý půjde Tim do škol-ky. Obuje sííí tam bač-kůr-ky. Potom si půjde hrát na pí-sek. Páááá-ak tam bu-ude o-bí-dek."

O další uložení dítěte dopostele jsme se začali snažit ve 20.00. Opět bez úspěchu. Dítě vydrželo až do 23.30. Patrně se cítilo provinile, protože nám řeklo: "Hajejte, zavřete si očička, budu vám číst pohádku." Do pracek si vzalo knihu s velmi barevnými a fantaskními obrázky a začlo číst: "Byl jednou jeden pán, ten měl dům, začalo pršet, šplouchla vlna, pán se utopil a sežraly ho neonky." Nebo: "Jednoho dne šel Tim s tátou na procházku a sežrala mě opice. Táta se tomu chechtal, potom opici zabil a Tima zachránil." Nebo: Jednoho dne utíkal vlk po lese, přišel za ním druhej vlk, sežral ho a pokousal a byla tam krev."

Po takových pohádkách se spí skvěle. Předlohou pro vyprávění je dítěti následující publikace:

Žádné komentáře:

Okomentovat