pátek 21. července 2017

Apfelstrudel

Pokud jsem si ze svých vysokoškolských studií odnesla něco opravdu hodnotného, pak je to recept na tento Apfelstrudel.

Cesta k receptu byla velmi nesnadná, neboť to obnášelo jednak se naučit kurrent, jednak vyluštit svérázný rukopis dávnověké vídeňské hospodyně byla práce na několik hodin.

Ale povedlo se a tady je recepis!



Těsto

2 hrníčky (cca 250 g) hladké mouky
1 vejce
2 lžíce másla
1 lžíce octa
špetka soli
3/4 hrníčku (cca 120 ml) vlažné vody
vanilka

Náplň
1 kg jablek
1 lžíce skořice
1 lžíce cukru
hrst rozinek
hrst nasekaných ořechů
šťáva z poloviny citronu
citronová kůra
4 hrsti strouhanky

+ 3 lžíce másla na potření štrůdlu

Hladkou mouku prosejeme a rozklepneme do ní vajíčko, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, vodu a ocet. Pořádně prohněteme (já to dala do robota na 10 minut), z těsta vytvarujeme bochánek, který necháme na teplém místě minimálně 1/2 hodiny odpočinout. Dlouhým hnětením a odpočinkem těsto (lepek) dost povolí a těsto pak lze vytáhnout úplně dotenka.

Náplň uděláme zcela jednoduše, jablka nakrouháme nejlépe na mandolíně, smícháme s cukrem, se skořicí, ořechy, rozinkami citronovou šťávou i kůrou.

Těsto rozdělíme na dvě koule. Každou kouli na pomoučněném válu rozválíme a pak začíná ta legrace s vytahováním těsta. Nejlepší je si těsto přemístit buď na pomoučněnou utěrku nebo na pečící papír.  Těsto by mělo být v konečné fázi "wie ein Blatt des Papiers, dass du die Zeitung darunter lesen kannst", tedy tenké jako list papíru a mělo by být možno přes to číst noviny. Silnější okraje těsta odřízneme a necháme si jen ten "Papierblatt". Těsto potřeme máslem, posypeme strouhankou a do dvou třetin poklademe jablečnou náplň. Závin zarolujeme a přemístíme na plech.
Vyjdou nám dvě nohavice, které před pečením ještě pořádně potřeme máslem.

Pečeme dozlatova. Mně to vyšlo na 180 stupních za 35 minut.







Žádné komentáře:

Okomentovat