čtvrtek 14. července 2016

Babyweb

Vždycky jsem  se divila, odkud se berou velmi podrobné a velmi znepokojivé sdílené vědomosti těhotných o listerióze, salmonele, potratech a předčasných porodech.
Jedním ze zdrojů vedle plátků Maminka a Betynka bude pravděpodobně babyweb. Sponzorováno femibionem :)

Pokud by chtěl někdo těhotnou ženu efektivně vylekat a vystrašit, nejjednoduší by bylo rovnou doporučit horor Uvnitř eventuálně Mama. Mateřskou problematiku lehoučce strašidelným způsobem zpracovává i Agatha Christie například v Rozbitém zrcadle s Elisabeth Taylor či jeho novější adaptaci s Geraldine McEwan a za zmínku jistě stojí i Cukání v palci taktéž se slečnou Marplovou.
Nicméně uznávám, že babyweb zvládá strašení těhotných sofistikovaněji a daleko systematičtěji, pěkně týden po týdnu. Všechny výše zmíněné horory i detektivky jsem poctivě shlédla. Zatím nedokážu nestranně posoudit, která zastrašující taktika ve mně zanechala hlubší otisk, zda Uvnitř nebo babyweb.
Každopádně o strašení z babywebu se můžu lépe pobavit s ostatními těhulemi a sdílet tak všeobecná děsivá moudra, jako například:

"Víte, že váš plod může ohrozit listerióza?
Listerióza je sice onemocnění vzácné, ale je velmi nebezpečné. U těhulek je pravděpodobnost nákazy dvacetkrát vyšší a tvoří většinu všech známých případů listeriózy. Dítě v děloze se může nakazit přes placentu nebo při porodu, kdy je ve styku s poševními sekrety maminky. Problém je v tom, že u ženy se nemoc projevuje jen jako lehká chřipka, protože se nákaza soustředí na dělohu a plod: těhotenství může končit potratem nebo předčasným porodem."

Strašení listerií mám moc ráda, bakterie zákeřně číhá v obložených chlebíčcích, sushi, plísňových sýrech, utopencích, tataráku a neumytém ovoci. Jediná těhule, která si z listerie nikdy nedělala hlavu, byla jedna moje známá - mikrobioložka, která se k listeriové informaci pravděpodobně nedoklikala a klidně se nepoučena cpala sushi.

"V 8. týdnu se vyvíjejí důležité orgány dítěte, je proto velmi zranitelné. Vyvarujte se jakýchkoli možných rizik včetně stresu, která by tento vývoj mohla narušit. Přečtěte si proč přibývá spontánních potratů."

Zmiňovat potraty a statistiky jejich četnosti celej první trimestr je prostě společenská nutnost, bez níž se žádné jakkoli fyziologické těhotenství neobejde. Stejně tak můžete dítě nevratně poškodit pokud se stresujete, nebo někdy stačí, když se jen leknete či naštvete na partnera. V polovině druhého trimestru vás může děcko v břiše slyšet, takže hlavně nekřičet!

"Můžu v těhotenství chodit do sauny? Během prvního trimestru vynechejte saunování, horké koupele a jacuzzi. Embryo je v kritickém stadiu svého vývoje a extrémní horko by pro něj mohlo být nebezpečené. Vás chrání před přehřátím termoregulace – pocení, takovou možnost ale vaše malinké miminko v bříšku zatím nemá. Navíc extrémní pocení u žen s kolísavým tlakem představuje riziko dehydratace. "

Není nad to se přehřát ve vířivce, která dosahuje smrtících 26 stupňů! Je divné, že se plody vystavené tělesné teplotě - v těhotenství zvýšené a dosahující běžně 37,0 a pár desetinek výše - prostě rovnou neuvaří. Stejně tak můžete dítě poškodit, pokud nějakým nedopatřením vlezete do termálu.

 První trimestr máme šťastně za sebou, tak hurá poznávat nástrahy toho druhého!

"Hormonální činnost se stabilizovala, pravděpodobně se cítíte v pohodě a šťastnější, výkyvy nálad nejsou tak markantní. Věnujte se svému partnerovi a ještě ho chvilku hýčkejte. Ke konci třetího trimestru v době porodu a šestinedělí bude mít mnoho prostoru vám to oplatit."

Aby byla vyvážena míra jedné pozitivní informace, je nutné podat souběžně jednu infomaci znepokojivou. Archimedův zákon pro těhotné.

"Čekáte dvojčata? Smiřte se s tím, že nebudete mít nikdy perfektně uklizeno a děti jako ze škatulky. Nejdůležitější pro všechny je přežít. Předem zavrhněte látkovky a kupujte jednorázové plenky. Je to rychlejší a méně pracné. "

Babywebu pravděpodobně pro tentokrát došly všechny zastrašující informace, proto je třeba vytáhnout těžší kalibr: dvojčata

"Vstoupila jste do třetího trimestru vašeho těhotenství. Ten pro vás bude jak po fyzické, tak po psychické stránce velice náročný. V posledním trimestru přiberete asi 5 kilogramů a seznámíte se s křečovými žilami, křečemi v lýtkách a striemi neboli pajizévkami v oblasti prsou, bříška a zadečku."
 
Aneb pokud jste měla štěstí, že vaše dítě nějakým omylem přežilo první trimestr, moc se z toho neradujte, čeká vás rychlý tělesný rozklad.
 
 
Ale abych celému babywebu jen nekřivdila, objevila jsem tam jednu (slovy jednu) relevantní informaci:
 
"Ve volných chvílích si vyzkoušejte různé porodní polohy. Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že rodit je možné pouze na zádech. Tato poloha je sice preferovaná porodníky, protože umožňuje snadný zásah, ale pro rodičku je nevýhodná, protože nevyužívá síly gravitace."
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat