pondělí 19. října 2015

Recept na kváskové lívance

Velmi chutné lívance nabízejí skvělý způsob, jak uplatnit přebujelý chlebový kvas.

potřebujeme: 120 gramů žitného kvasu, 0,5 litru mléka, 100 gramů mouky (nejlépe špaldové nebo pšeničné celozrnné nebo klasické bílé), 2 vejce, 100 gramů ovesných vloček, citronová kůra, špetka muškátového oříšku, špetka soli.

postup: Kvásek rozmícháme v mléce a přidáme mouku a ovesné vločky a citronovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku. Necháme nakynout buď přes noc v lednici nebo několik hodin v kuchyni na lince - záleží na síle kvasu, já to nechala kynout asi 3 hodiny. Poté přidáme vejce, zamícháme, těsto necháme ještě tak půl hodiny odpočinout a lívance opékáme na másle nebo na ghí. Sypeme skořicí, cukrem, perníkem, mažeme medem, marmeládou, povidly, tvarohem...





Žádné komentáře:

Okomentovat